Oslavy 60.založení klubu FK Svéradice, Memoriál Františka Pavlovského a Josefa Smitky

22.07.2013 11:00

Oslavy 60.výročí založení klubu FK Svéradice byly tentokráte spojené s každoročně pořádaným Memoriálem Františka Pavlovského a Josefa Smitky. Obě tyto jména byly logicky neustále při oslavách skloňovány, neboť se tyto osobnosti nejvýznamněji a zároveň nesmazatelně zapsaly do historie obou spřátelených klubů, FK Svéradice a současného klubu TJ Haas Chanovice. Samotné oslavy, resp. Memoriál  byly výborně zorganizovány.

Za TJ Haas Chanovice přejeme klubu FK Svéradice  a zde přítomným fotbalovým nadšencům, kteří obětují tomuto klubu hodně ze svého volného času, mnoho dalších sportovních úspěchů a aby jim vyšly smělé investiční plány při zvelebování sportovního areálu. 

 

V rámci oslav 60.výročí založení klubu FK Svéradice se odehrály 3 utkání výběrů obou spřátelených klubů. 

Stará garda: 

Svéradice - Chanovice 1:1, za hosty Robert Patsch

Utkání se vedlo v přátelském duchu a takto to  i skončilo. Obě mužstva hrála se zaujetím a vysokým nasazením přesahujícím  jejich fyzickou kondici a věkové možnosti. Mnoho hráčů ukázalo, že fotbal hrát rozhodně nezapomnělo. Spíše naopak, např. chanovický Broněk Pavlovský (nastoupil za FK Svéradice) prokázal, že by ještě stačil daleko mladším hráčům v soutěžních utkáních. Obě mužstva měla ještě mnoho šancí ke skórování, když ty největší měli na svých kopačkách za Svéradice Franta Voráčů a za Chanovice Oldřich Šebek, když své příležitosti doslova zavraždili.  Na druhou stranu by bylo nespravedlivé, aby jedno mužstvo vyhrálo a remíza tedy tomuto utkání rozhodně slušela.  

Starší přípravky:  

Svéradice - Chanovice 2:2

Toto jsou vždy nejkrásnější zápasy a doufáme, že oba kluby budou mít i v budoucnu mnoho dalších fotbalových následovníků. V obou mužstvech se ukázalo několik fotbalových talentů a věříme, že se i jim stane fotbal součástí jejich života a budou dělat touto hrou radost nejenom sobě. Zápas obou mužstev měl vše, nasazení, chuť do hry, radost z gólů, nadšení, prostě vše dobré, co fotbal dokáže dětem nabidnout. I zde soupeři po zásluze  remizovali. 

Muži: 

Svéradice - Chanovice 5:3 (1:1)

Zde šlo do tuhého. Přestože se hrálo přátelské utkání, vždy jde o prestižní záležitost. Soupeři se rozhodně nešetřili a útoky se přelévaly z jedné strany na druhou. První poločas hrály Chanovice se svým soupeřem vyrovnané utkání. Svéradice sice lépe kombinovaly, do velkých šancí se však nedostaly. Naopak Chanovičtí byli v přechodu do útoku přímočařejší a několikrát vážně zahrozili. Chanovice se ujaly vedení brankou svého kapitána Michala Poleny, Svéradice však do půle srovnaly. Do druhého poločasu již nenastoupil stoper Milan Šedivý a než se stačila obrana Chanovic sformovat a sehrát, prohrávaly Chanovice 4:1. Zde se ukázala zkušenost a fotbalovost svéradického týmu, když dokázal gólově trestal chyby v souhře Chanovic. V tu chvíli to vypadalo, že hostům po náročném soustředění došly síly a že budou vyprovoděni minimálně stejným debaklem, jako v loňském roce (7:1). Hráči hostujícího týmu se však dokázali zatnout a zvýšenou aktivitou dosáhli dvou gólových zásahů a snížili na 3:4. V tu chvíli byly Chanovice lepším týmem a Svéradice odolávaly pouze s vypětím. Chanovicícím nebyl v této fázi uznán gól pro ofsajdové postavení, další střelu agilního mladíka Chalupného reflexivně vytěsnil svéradický brankář nad břevno své branky a dorážku toho samého hráče z chumlu dokázal brankář Soukup zabránit minimálně na brankové čáře svým tělem. I Svéradice měly své šance, které dokázal zmařit brankář Chanovic. A tak utkání dopsělo do finále, kdy další chanovickou chybu potrestaly Svéradice pátým gólem a uzavřely tak účet sobotního utkání. Toto se určitě muselo divákům líbit a důstojně tak ukončilo sportovní část oslav.